Živio tata i živjela BiH

Piše Sanja Hajdukov

Danas na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, mi ćemo imati tortu i svečani porodični ručak. Zato što je rođendan mom mužu, pa je moj 11-godišnji sin, za zadaću o Danu nezavisnosti, napisao:

„Danas ću napisati stih

Živio tata i živjela BiH!“

Eto, kod nas je takav redoslijed.

Rođendan danas slavi moja domovina, prema kojoj imam čudnu ambivalentnost, ljuta sam na nju i nisam ljuta. Želim da je volim i od nje budem voljena. Rođendan  je mojoj domovini, podijeljenoj na Bosnu i na Hercegovinu, domovini mene Sanje, od majke Bosanke i oca Hercegovca, no rijetko sam doživjela da me moji sugrađani tako zovu. Mene, pola Bosanku, a pola Hercegovku, u Federaciji zovu Srpkinja, a u Republici Srpskoj: Alijina Srpkinja.

Kao i svake godine, naljutit ću Sašu, jer će me morbidna radoznalost natjerati da pregledam malo TV kanale i iznerviram se što već godinama slušamo identične izvještaje o tome kako se ovaj praznik ne slavi podjednako u svim dijelovima BiH. I nekako ne volim što to naglašavamo, svaki put, po meni nepotrebno.

 

Ostatak teksta pročitajte na 

http://balkans.aljazeera.net/blog/zivio-tata-i-zivjela-bih

 

www. Erazmo.ba – budite aktuelni,obrazujte se i odaberite kurs iz naše ponude: Java, Android, Photoshop,Grafički dizajn, Dječije programiranje, Autodesk 3Dmax, Web dizajn, AutoCad, Engleski i Njemački jezik.

pogledano 265 puta

Kontakt informacije

Gdje se nalazimo

Top