Hoće li građane Tuzlanskog kantona od sada liječiti vračevi?

Piše Sanja Hajdukov

 

Ukoliko se ovako nastavi, a svi su izgledi da hoće, nas u Tuzlanskom kantonu će liječiti vračevi.

U Tuzlanskom kantonu, gdje se na Univerzitetsko-kliničkom centru liječe svakodnevno hiljade građana, više od stotinu ljekara najavilo je otkaze. Zbog toga što jedino u tom kantonu ljekari nemaju potpisan kolektivni ugovor. Kantonalna Vlada ne želi da pregovara, ne priznaje njihov sindikat, niti smatra njihove zahtjeve realnim. A tim kliničkim centrom smo se hvalili da je najbolji u državi.

Valjda siromaštvo dovede do toga da čovjek počinje da pokazuje nemar prema svemu što je istinski bitno. Neku čudnu indolentnost, pa i prezir prema onima od kojih često zavisimo. Na primjer, prema ljekarima. O njima ćemo čuti kritike na pijacama, pred trafikama i javnim skupovima. No, kada nam ljekar zatreba, onda ćemo prema njemu pokazati snishodljivost, molećivost, tražiti načine da im se dodvorimo, davaćemo komplimente i tražiti načine da uručimo poklon. Kasnije ćemo se u društvu razmetati tom informacijom i govoriti kako smo dali i kako je pokon primljen, vjerujući kako je to u našim očima, nas same izjednačilo s ljekarom. Dalo nam prepoznatljivost.  

Prema kliničkom centru, koji nam život znači, upravo smo počeli da se odnosimo s takvim nemarom, da nije ni malo začuđujuće što tamo svega nedostaje i što se sve nekako klima i polovično je.

Na UKC-u Tuzla rade brojni moji prijatelji na čiji rad sam ponosna jer ostvaruju svjetske rezultate u primjeni modernih medicinskih metoda. Moji drugovi transplantiraju jetru i rožnjače, ugrađuju vještačke srčane zaliske, premošćavaju, porađaju – jednom riječju - spašavaju. I sve to za male plate i u lošim uslovima.

Moja prijateljica je neurohirurg. Često je vidim kako se vraća s posla povijena. Kaže mi da radi složene operacije po cijelu noć. Složene operacije na čovječijem mozgu, koje zahtijevaju dijamantnu preciznost. Od umora njenih ruku zavise mnogi životi. U modernim društvima neurohirug ne podiže teret veći od dva kilograma, zbog preciznosti i dugog vijeka svojih nervnih završetaka.

 

Ostatak teksta pročitajte na 

 

http://balkans.aljazeera.net/blog/hoce-li-gradane-tuzlanskog-kantona-od-sada-lijeciti-vracevi

 

www. Erazmo.ba – budite aktuelni,obrazujte se i odaberite kurs iz naše ponude: Java, Android, Photoshop,Grafički dizajn, Dječije programiranje, Autodesk 3Dmax, Web dizajn, AutoCad, Engleski i Njemački jezik.

pogledano 847 puta

Kontakt informacije

Gdje se nalazimo

Top