Pušimo i vjerujemo

Piše Sanja Hajdukov

 

„Ulivao je povjerenje kao astmatični ljubavnik!“, mislim da su ovo Krležine riječi. Baš nekako tako sam gladala u komšiju koji je u mene, usred pozorišne predstave, otpuhnuo dim iz elektronske cigarete. „Ove nisu štetne, ne zagađuju, ne truju.“

Otpuhujući dim zadovoljno, uz kašalj je u pauzi u tu neobičnu napravu sipao neku zaudarajuću mutnu smeđu tečnost, dopremljenu ko zna kad i čime iz ne tako susjedne Kine. A šta sadrži ta tečnost, e pa to ni u Kini ne znaju. No važno je da mi vjerujemo da to nije uopšte štetno.

Pasivni pušač, na ovaj ili onaj način, astmatičan ili ne, svaki je građanin BiH. Da u ovoj zemlji nikada ne može biti dosadno, dokazuje i novi trend pušenja nargile, naročito u pješačkim zonama BH gradova, baš tamo gdje bi bilo zgodno provozati bebu u kolicima, protegnuti malo noge nakon dugog sjedenja na poslu, ruku pod ruku prošetati sa starim roditeljima.

No, ako to želite, znajte da će vaša beba, ili vaša stara majka, dobiti opstruktivni bronhitis, usljed udisanja aromatičnih dimova iz bezbroj nargila, koje su zauzele centralna mjesta u gradu i koje neumorno konzumira ona mladost, na kojoj svijet treba da ostane.

Ja bih rekla da je riječ o naivnom vjerovanju kako je sve zapravo u redu. Sve je dobro i ništa nije štetno. I drugo, naviknuti smo na status pasivnog pušača. Evo da se malo podsjetimo:

Sebe brojim u ljude koji znaju nešto o marketingu, al' ne mogu da prestanem da se divim onima koji su svojevremeno putem piramidalne šeme, prodavali univerzalne deterdžente koji su čak jestivi! I promovisali kako su ti deterdženti neškodljivi, napravljeni od prirodnih materijala, pa kad na primjer operete veš, ili prozor, ili tepsiju, sve tim istim deterdžentom, onda tu vodu možete i da popijete! Ili da njom zalijete cvijeće, jer je šteta da propadne. Idući tom logikom dalje, mogli bismo sa rastvorom tog deterdženta i hljeb da zamijesimo, ako želimo ili da se naprosto zapitamo: „Zašto se to uopšte zove deterdžent? I zašto da ga pijem?“

Zanimljivo je da je uvijek bilo onih koji su u ovo vjerovali i žestinom kojom ateista vjerniku objašnjava kako nema Boga, uvjeravali vas da je to jedini i najbolji deterdžent - sve pere, sve mrlje skida, a pri tome totalno neškodljiv i čak jestiv. Ako ništa, pitak!

 

Ostatak teksta pročitajte na:

 

http://balkans.aljazeera.net/blog/pusimo-i-vjerujemo

 

www. Erazmo.ba – budite aktuelni,obrazujte se i odaberite kurs iz naše ponude: Java, Android, SPSS, Grafički dizajn, Dječije programiranje, Autodesk 3Dmax, Web dizajn, AutoCad, Catia, Engleski i Njemački jezik.

pogledano 280 puta

Kontakt informacije

Gdje se nalazimo

Top