O karcinomu dojke: Budi dobra do oktobra...

Piše Sanja Hajdukov

 

Oktobar je mjesec knjige, biblioteka i roze vrpce.

Vrlo davno, ustajali smo subotom rano, kako bi na radiju uhvatili kultnu emisiju "Primus", kojom su nas do suza zabavljali tada praktično dječaci iz "Top liste nadrealista".

Jednog davnog oktobra govorilo se o tadašnjoj manifestaciji "Oktobarski dani kulture", gdje pitaju zaposlenika biblioteke: "Da li ćete uspjeti da ostanete kulturni do kraja oktobra?"

Pošto je medicine i lijekova sve više, a zdravlja sve manje, Bosna i Hercegovina je zauzela vodeće mjesto u Evropi po smrtnosti od karcinoma dojke. Na samom vrhu ove top liste utrkujemo se sa Srbijom i Albanijom, koje su nas ipak ozbiljno nadmašile u prevenciji, jer imaju koliko-toliko izgrađen sistem pozivanja žena na preventivne preglede.

Skandinavske zemlje su preko 90 posto suzbile stepen obolijevanja od ove bolesti. Sve prevencijom. Možda i zdravim životom, možda i čišćim zrakom, ali preventivnim skriningom definitivno.

 

Ostatak teksta pročitajte na:

 

http://balkans.aljazeera.net/blog/o-karcinomu-dojke-budi-dobra-do-oktobra

 

www. Erazmo.ba – budite aktuelni,obrazujte se i odaberite kurs iz naše ponude: Java, Android, SPSS, Grafički dizajn, Dječije programiranje, Autodesk 3Dmax, Web dizajn, AutoCad, Catia, Engleski i Njemački jezik.

pogledano 224 puta

Kontakt informacije

Gdje se nalazimo

Top