Svaki čovjek svog demona nađe sam

Piše Sanja Hajdukov

Bog je po Kantu „zvjezdano nebo iznad mene i moralni zakon u meni“ i to nas upravo i čini ovako raznolikim. Zvjezdano nebo je isto za sve nas, no moralni zakon u nama pojavljuje se u onoliko varijanti koliko je na nebu zvijezda. I tom se silom planeta vrti u krug.

Da će i do nas Tuzlaka stići virus, znali smo, koliko god mi u svoju posebnost vjerovali. No nekako je lakše bilo pretpostaviti da će sve krenuti iz nekog kućerka, da će rasijavanje poći od nekog običnog čovjeka, ili pak migranta.

Platon je rekao da ne ide demon da bira ljude, nego svaki čovjek svog demona nađe sam. A Balašević: „Da l' grom odabira hrast, ili se hrast sam munjama nametne?“ (Bogojavljenska noć).  E tako se munjama nametnu naš sugrađanin, bivši ministar zdravlja TK (B.H.) odabravši da baš u najgorem trenutku, uprkos zabranama i izolaciji, odbrani doktorsku disertaciju pred respektabilnom komisijom, koju čine eminentni profesori i ljekari, od kojih jedan već zaražen (isto veče ćemo saznati). I da je sam svog demona odabrao, govori i činjenica da on sve to u ushićenju objavi na društvenim mrežama, po imenu se zahvalivši i time identifikujući sve pristune, čak i rektoricu (N.H.), koja je izrekla zabranu održavanja svih odbrana diplomskih, magistarskih i doktorskih radova, a potom ovaj izuzetak napravila.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE:

www. Erazmo.ba – budite aktuelni,obrazujte se i odaberite kurs iz naše ponude: Java, Android, SPSS, Grafički dizajn, Dječije programiranje, Autodesk 3Dmax, Web dizajn, AutoCad, Catia, Engleski i Njemački jezik.
pogledano 115 puta

Kontakt informacije

Gdje se nalazimo

Top