Održano prvo testiranje

Prvo besplatno testiranje na Profesionalnu orijentaciju

Erazmo Centar - Biznis & Edukacija  održao je prvu besplatnu aktivnost važnu za mlade ljude. Radi se o testiranju na profesionalnu orijentaciju, metodu koja je nekada bila sastavni dio srednjoškolskog obrazovanja, a sada je vrlo zapostavljena. Cilj ove aktivnosti jeste da pomogne mladim ljudima da odaberu pravi studij. Testiranju i prezentaciji važnosti ove metode prisustvovalo je 22 mladih ljudi, iz završnih razreda nekoliko osnovnih i srednjih škola iz Tuzle.

Erazmo centar – Biznis i edukacija je jedino udruženje Tuzlanskom kantonu koje pruža uslugu profesionalne ili karijerne orijentacije. Naime, želimo da učenici završnih razreda srednjih i osnovnih škola urade testove karijerne orijentacije, kako bi odabrali najbolji studij, bili uspješni i radili ono što vole i za šta su psihofizički predodređeni.

Testiranje smo realizovali kroz primjenu sedam različitih testova sposobnosti iz baterije DAT testova, koji se odnose na testove: numeričkih sposobnosti,  verbalnog rasuđivanja, apstraktnog rasuđivanja, odnosa među površinama, perceptivne brzine i tačnosti, mehaničkog rasuđivanja, shvatanja prostornih odnosa i snalaženja, vještine izražavanja i sposobnosti dobre komunikacije.

Ovi testovi su važni zbog otkrivanja različitih sklonosti i afiniteta učenika važnih za odabir buduće srednje škole, ili fakulteta. Osim toga, učesnici su radili  i testove višestruke inteligencije i stilova učenja, kao i testove opštih sposobnosti, prema KOG 3 metodologiji (inicijalni testovni materijal komponovan od zadataka i tvrdnji iz najpoznatijih svjetskih  testova, izbor materijala prilagođen našoj populaciji).

Nakon primjene testova i inerpretacije rezultata ekspertica za karijernu orijentaciju (jedina certificirana u BiH) sa svakim učenikom provela je nestandardizovani, vođeni intervju i kasnije im saopštila rezultate u usmenoj i pismenoj formi.

Ovaj program je namijenjen i roditeljima, kako bi svom djetetu dali ispravan savjet, pa planiramo ovu aktivnost provoditi pod sloganom: "Ne dozvolite da vaše dijete napravi pogrešan izbor." Izbor zanimanja je važna odluka o kojoj u velikoj mjeri zavise uspjeh i zadovoljstvo u životu pojedinca.

pogledano 2600 puta

Kontakt informacije

Gdje se nalazimo

Top