Programiranje za djecu

Poznato je da djeca najlakše uče kroz igru i nema boljeg načina da se upoznaju sa svijetom programiranja od toga da sami naprave svoju igricu. Erazmo Centar- Biznis & Edukacija razvio je produktivnu nastavu pomoću najmodernijeg grafičkog  programskog jezika napravljenog za djecu. Ovaj program omogućava pravljenja kreativnih priča, igrica i animacija. Pravljenjem igrica i animacija, djeca uče osnove logike programiranja, bez učenja komplikovane sintakse standardnih programskih jezika. Koriste vizuelne komponente koje se sklapaju slično lego blokovima. Upotrebljavaju vizuelni programski jezik sačinjen od blokova koje povlače po radnom prostoru kako bi oživjeli likove.

Ono po čemu je poseban je to što je posebno osmišljen kako bi bio pristupačan i zanimljiv djeci od 7 do 12 godina.

Američki univerzitet MIT, u okviru svog programa „Vječiti vrtić“ (Lifelong Kindergarten) , prvi je razvio programe savladavanja programiranja kroz igru. Ideja je potaknuti djecu da istražuju, smišljaju i ostvaruju svoje zamisli, koje zatim mogu pokazati drugima putem interneta, usput usvajajući osnove programiranja, matematike, vizualnog i interaktivnog dizajna.

Programiranje za djecu je potpuno je vizualno. Djeca pišu programe tako što slažu gotove blokove u veće konstrukcije. Tu su svi osnovni elementi koji su od prije poznati iz jezika poput BASIC-a: ako–onda grananja, petlje, operatori, varijable – samo što su u ovom slučaju programi pregledniji, na našem jeziku, i ne zahtijevaju učenje posebne sintakse.

U svijetu postoji preko  preko dva miliona projekata koji su bazirani na dječijem programiranju. Postanite i vi dio te velike porodice.

Kurs će se održavati dva puta sedmično po 60 minuta, trajanje kursa će biti tri do četiri mjeseca, u zavisnosti od dinamike napredovanja grupe. Cijena za jedan mjesec iznosi 60 KM.

 

PRIJAVITE SE

pogledano 9352 puta

Kontakt informacije

Gdje se nalazimo

Top